Trainingstage Lanzarote 2003

 

 Het afgelopen jaar had ik het qua training en seizoensopbouw niet helemaal goed aan gepakt.

Waardoor ik midden in het seizoen met een enorme vormcrisis zat. Na een aantal weekjes rust kon ik naar mijn doen toch nog een goed naseizoen rijden bij onder andere de drie daagse van Charleroi en Criquielion. Dit was voor mij wel een aanleiding om het dit seizoen toch eens anders te gaan doen. Ik had al enkele malen een advertentie van Henk Lubberding in Wielerrevue zien staan. Waar hij trainingstages aanbiedt naar het zonnige Kanarische eiland Lanzarote. Dat leek mij wel wat. Ik dacht van Henk kan ik nog wel wat leren. Henk Lubberding Hij is tenslotte 16 jaar beroepsrenner geweest waarin hij 13 keer de Tour reed. Zo verbleef ik van 23 februari tot 9 maart in Club La Santa voor een tweeweekse trainingsstage onderbegeleiding van Henk Lubberding.  Eerst even iets over het verblijf. We verbleven zoals gezegd in Club La Santa op twee km van het plaatsje La Santa gelegen aan de oostkust van Lanzarote. Het verblijf is werkelijk geheel op 'top' sporters gericht. Het is van een Deense organisatie. Hier is werkelijk alles afgestemd om de sporter  van alle benodigdheden te voorzien. Zo is er een atletiekbaan, gewoon zwembad, 50 meter wedstrijdbad, fitnessruimte, voetbalveld, grote sporthal, openlucht aerobic ruimte, boxring, tig tennis banen etc etc … en niet minder belangrijk natuurlijk een goede hygiënische keuken. Zo verbleven er deze twee weken de nationale dames voetbal selecties van Amerika en Denemarken, heren voetbal selectie van Zwitserland, nationale zwemselecties van Duitsland en Zwitserland, de topboxers uit Nederland, enorm veel marathonlopers die zich hier voorberijden op de marathon van Londen, Nederlandse tandemteams met onder andere Olympisch kampioen Jan Mulder en verder ontzettend veel triatleten. Je kijkt hier je ogen uit. (Vooral de Deense vrouwen! Maar dat terzijde) En dat alles onder een heerlijk zonnetje bij een temperatuur van rond de 27 graden. Lekker! 

De eerste week waren we met een dertig tal fietsers waarvan zes amateurs. Het is niet zomaar een fietsvakantie maar een echte trainingsstage. Er zit duidelijk een opbouw in de trainingen. Henk wil van tevoren dan ook graag weten wat voor vlees hij in de kuip heeft, wat de doelstellingen zijn van eenieder, en hoe ver je al staat in trainingsopbouw.  Ben je topamateur of toerrijder dat maakt hem weinig uit. Hij probeert iedereen op zijn of haar niveau wat te leren. Ik was wel blij dat ik deze winter flink had doorgetraind. Met de vele atb-tochten, atb-wedstrijden en spinninglessen deze winter kwam ik met een goede basisconditie aan in Lanzarote.

 Ik train zelfs binnenbandjes verwisselen.De begeleiding van Henk is echt perfect. Hij is recht voor zijn raap en heel duidelijk hoe je volgens hem het beste kunt trainen en vooral leren te luisteren naar je lichaam. Sinds ik hier was ben ik begonnen om de ochtendpols op te nemen. Een prima maatstaf in hoevere je hersteld bent van de trainingsarbeid. En ook eens het lef hebben als je een wat mindere dag hebt om lekker rustig in de groep de dag door te brengen zodat je de volgende dag wel weer goed uitgerust bent dat je dan weer een goede training kunt doen. Het belang van een rustdag, en dan niet een rustdag waarin ik gewent was om twee uur los te gaan fietsen, nee 20 minuten tot een half uurtje lekker draaien en dan stoppen. Nergens voor nodig om langer los te fietsen kost alleen maar een hoop energie die je de volgende dag veel beter kunt gebruiken in een goede effectieve training. Zo heeft hij tig tips die hij je graag aangeeft. Hij is echt geinteresseerd en wil je ontzettend graag dingen leren. Ook qua voeding, ademhalingstechiek, effectief trainen dus wat zijn je doelen en hij probeert dan een zogoed mogelijk advies te geven.  Je kunt wel merken dat hij jarenlang  wegkapitein in de ploeg Post is geweest. Het is echt een teammens. Ook de verhalen die hij heeft over die succesvolle jaren toen hij daar reed. Altijd het ploegbelang boven het individuele belang stellen. Volgens Henk is dat ook waarschijnlijk wel de reden dat hij zo "weinig" overwinningen heeft behaald. Hij vond het belangrijker dat het team won en wie dat was kon hem niet veel schelen, als er maar gewonnen werd. Dan kon hij daar net zoveel van genieten zolang hij daar maar zijn steentje aan had bijgedragen. En vooral het plezier in het fietsen is altijd heel belangrijk geweest. 

In deze twee weken heb ik voor mijn gevoel dan ook echt lekker en goed getraind de tweede week waren er bijna allemaal toerrijders waarin het niveau verschil eigenlijk wel wat groot was. Hierdoor werd het voor Henk ook wat moeilijk om iedereen bij te staan maar gelukkig was er nog een neo-amateur van de eerste week gebleven namelijk Arne Dix van Löwik/Tegeltoko (toch niet de minste ploeg). Met hem heb ik de tweede week goed kunnen trainen. We waren goed aan elkaar gewaagt en lekker getraind samen. Met de vorm zit het dus wel goed. Ik hoop dat ik hier een goede basis voor de rest van het seizoen heb kunnen leggen. Met de tips van Henk moet dat lukken. Hij vroeg mij om hem  op de hoogte te houden van de resultaten dit seizoen. Leuk natuurlijk!

 Wim Janssen