Reisverslag Ysselsteyn-Bonbruck 15–20 augustus 2009

Dag 1: Ysselsteyn - Königswinter

Zaterdag 15 aug. is het zover. De 10 wielerliefhebbers zijn er klaar voor. Het officiele startschot zal gegeven worden door Tarcicia Voigt. Ook kapelaan Crasborn zal aanwezig zijn om de reis te 'zegenen'.

Tussenstop in Neurath. Nog 70 km te gaan . We waren zeer onder de indruk van de grote belangstelling bij ons vertrek. 19.15uur gearriveerd in konigswinter. 167 km gefietst, iets omgereden dus. Moe maar voldaan.

Even wat feitjes van de dag:
- Wim valt blijkbaar op Lei (tijdens kleine valpartij voor een stoplicht)
- Sieb was blijkbaar geinteresseerd in een burgemeester post, hij viel op de ketting in Bonn
- verder alles prima gegaan
We zitten nu (21.00 uur) aan de welverdiende pizzas.

Tweede dag: immer gerade aus langs de Rhein

We vertrokken deze morgen vanuit Konigswinter. Het is prachtig weer. De hele dag door volop zon (31 graden). Van te voren hadden we gedacht dat we alleen maar bergaf gingen.... maar dat bleek anders. Direct na de start moesten we behoorlijk klimmen. Enkele personen hadden het meteen zwaar te verduren... Daarna kregen we een lange prachtige afdeling richting de Rhein. Vanaf Linz was het draaien en keren langs de Rijn. Het fietsenpad is niet zo romantisch als die wel eens bezongen wordt.... Soms moesten we zo maar een klim van 20 % overbruggen, om tussen de wijngaarden te passeren. Buiten een kleine valpartij van PPK (uit stilstand gevallen en niet op de tijd uit de clips en gepland gevallen) is verder alles mee-gevallen! Om 16.42 uur arriveerden wij (na 138 km) in het schitterende Rudesheim, waar we enthousiast werden ontvangen door Wim en Huub. Onze tassen stonden zelfs al klaar in de loge. Meteen bij aankomst is het verplicht rekken en strekken, voorgezeten door Henk S. . We zien uit naar de rit van morgen, waar we toch wat klimwerk ("focking hills" volgens Wim J.) te verduren krijgen.
Er is een zwembad in het hotel (Wellness hotel..). Het is gesitueerd onder het biljart, en het is ook nog eens net zo groot ( 4x4 m) (tip voor Johan E.)

Enkele leuke uitspraken van de dag:
Meestal drinken we Radler, als we aankomen. Radler is een mix van bier en 7-up....
Die Fraulein vraagt aan Huub:
- Herr Flieks, magst du ein Radler? Nein, ich bin kein radler!!!!
- Henk van Ass vraagt: Wim, wat ga je doen als je met pensioen bent een dezer dagen (1 jan. 2010)??? Antwoord: Henk, dor komt enne tied dat geej roept: Wim, reej us nie zo hard!!!
’s Avonds duiken we de stad in om wat te gaan drinken.

Derde dag: van Rudesheim naar Miltenberg

Gisteren afgesproken om een half uurtje eerder te starten, half negen dus. Kwart voor negen waren we vanmorgen op weg. de route liep over een prachtige radweg lands de rijn. Althans op de kaart! In werkelijkheid was de weg eerst een stukje asfalt, toen asfalt met bobbels, dan asfalt met gaten, dan alleen nog gat met een beetje asfalten toen nog een grintpad, possitief gesteld! Zeg maar het jeu de boulesveld in Ysselsteyn bestrooid met keien. Snel besloten we een weg een beetje boven de langslopende drukke weg te nemen. Een goede keus. Het was waarschijnlijk de oude weg door de dorpjes met mooie kernen van typische duitse vakwerkhuizen. Nu wil ik wat kwijt over de fietspaden in Duitsland. We zijn het wegennet oostelijk van Limburg gewend, verwend eigenlijk. Niets in de rest van Duitsland kan hieraan tippen. Voorbeeld, je komt een plaats uitgereden en komt uit op een kruising duidelijk alleen voor auto´s. Je gaat vervolgens met een slecht gevoel links of rechts om vervolgens enige honderden meters later tot de conclusie te komen dat er een fietspad langs deze weg loopt. Altijd aan de linker kant om de een of andere duistere reden. Er zit dan niets anders op dan, lijf en leden wagend, door de langs razende Audi’ss ,Mercedissen en BMW`s aan de andere kant proberen te komen. Maar wees gerust we leven allemaal nog. Wel met het dun in de broek, groeten uit Darmstad! Het laatste gedeelte van deze etappe was harstikke mooi. Lekkere lopende klimmen en uiteraard de beloning de afdalingen. Donkere wolken pakken zich samen op de laatse kilometers. We besluite om te schuilen onder een serreachtige toestand aan het clubgebouw van een sportvereniging. Een goede beslissing want even later vervolgen we de weg over een nat wegdek. Na een heerlijke snelle afdaling en een lekke band van PP Kunnen we net voor de volgende bui het hotel voor deze nacht bereiken.

Vierde dag: rustige "wandel"-etappe

Vandaag zijn we vertrokken vanuit Miltenberg, met als doel om 's middags vroeg aan te komen in Rothenburg ob der Tauber. Het was immers een korte etappe van "slechts" 100 km. met een paar klimmetjes.... Uiteindelijk hebben we 106 km gereden (aantal hoogtemeters 831 m.)
Als eerste moeten we onze mening herzien over de fietspaden in Duitsland. Gisteren waren we kritisch, vandaag waren blij verrast met de fantastische route, die we hebben gereden. Het verloop van de dag: we begonnen met een 10 km vals plat, die we niet als een klim hadden aangemerkt. Door af te gaan van de doorgaande wegen, kwamen we uit op een Zuid-Limburgs aandoend landschap, met korte venijnige klimmetjes (die ook goed "liepen" ....). Dit ontlokte bij Wim J. de uitspraak: "as ut mot um dees focking hills te vermijden, dan reej ik merge 200 kilometer um!" Om elkaar op te peppen zeiden we tegen elkaar: "en dit is zeker de letste bult!". 1 km verderop bleek toch weer de volgende bult te komen ... Henk S zei hierover: "ut is net as beej de repetitie van de Joekskapel: dit is de leste...., mar darnoa werre dur nog veul gedronke..!"
De pauze halverwege was vandaag fantastisch verzorgd door Huub en Wim. Op een grandioze locatie aan de Tauber hadden we een geweldig verzorgde picknick, met broodjes, koffie, salades, chocomel, fruit, druivesuiker, alles wat we konden bedenken was er! Nu nog iets over de duitse fietspaden: met een zorgelijk gevoel (gebaseerd op de laatste dagen), reden we de richting de groene bordjes met de tekst "Liebliche Taubertal route". Dit bleek een 40 km. fantastisch fietspad te zijn, slingerend door het Taubertal. Zo kwamen we rond 16.00 uur in het middeleeuwse ommuurde vestingstadje Rothenburg ob der Tauber. Hierna hebben we nog wat gegeten in het mooie vestingstadje Rothenburg.

Dag 5: "Prachtige" etappe

Als eerste willen we zeggen: fantastisch dat jullie allemaal zo meeleven met ons grote avontuur. Om 7.30 uur stonden we onder het raam van Henk S. buiten op straat met de accordeon het lang ze leve te zingen voor onze jarige Henk S. Daarna hebben we dit herhaald bij het ontbijt, waarbij wel meer als 50 japanners met hun fototoestellen verwonderd toekeken... Namens Henk S.: vooraleerst bedankt voor de vele felicitaties; ik zal deze geburtstag nicht snel vergessen. Vanwege het uitmanoevreren van de uit de kluiten gewassen camper uit een te kleine poort, vertrokken we vanuit Rothenburg 20 minuten later dan gepland... Aangezien sommige plekken op het lichaam na 4 dagen behoorlijk gevoelig worden, zijn er fietsers bij die voorzorgsmaatregelen treffen (we zien dat er diverse mensen in Ysselsteyn zich daar ook al "druk" om maken...). Zo trok ene Wim J. vandaag een dubbele fietsbroek aan, dus 2 zemen over elkaar heen. We weten niet of dit vanwege de "druk"-problemen kwam of de groeten uit Darmstad. Aan het einde van de dag zei Wim J. hierover: "het reet wel lekker!". Het verloop van de tocht: de geplande route bedroeg 115 km. Uiteindelijk reden we er 123 km.
Slechts 8 bonuskilometers, complimenten voor de GPS routeplanners ! Aantal hoogtemeters deze dag: 750 m., iets minder dan gisteren. Tot nu toe hebben we al 667 kilometers gefietst.... met morgen 130 op de planning zullen we 800 kilometer wel halen. Elke dag moeten we rustig beginnen, om de beentjes te laten wennen. Gedurende de tocht moeten er altijd bijgestuurd worden. Een kei in deze is onze paardemenner Lei : "rustiger, kalm aan, brrrrr ..." En dat soms kilometers lang. Verder vindt Lei de tocht PRACHTIG, en dat zegt ie wel honderd keer per dag! Ook was de route wederom hartstikke goed, fijn lopende wegen en paden. Na 60 kilometer kwamen we langs een schitterend meer (Altmuhlsee). We hebben geconstateerd dat onze toekomstige burgemeister Sieb sturend vermogend heeft. Exact bij het strand, waar mooie dames lagen te zonnen, reed hij een "dubieuze" lekke band. De meeste fietsers vonden deze lekke band totaal geen probleem, want ze stonden meteen met de blote voeten in het warme water. Vervelender was het dat hij 500 meter later weer een lekke band had..... De pauze was wederom fantastisch verzorgd door het duo Huub en Wim. Zo goed, dat we allemaal veel te veel aten.... Na 95 kilometer arriveerden we in Pappenheim, waar we onze leeggedronken bidons konden vullen met fris water bij zeeeer gastvrije Duitsers. Het aangeboden bier sloegen we wijselijk af.... 5 kilometer voor Eichstatt (aankomstpunt) hadden we een afdaling van 20 procent. Sint Christoffel en de Engelbewaarders waren ons wederom goed gezind. Twee lekke banden tijdens de afdaling (en dat is echt gevaarlijk) en toch heelhuids beneden komen. Voor PPK was het vandaag een moeilijke dag... Ook wel logisch als je en navigeert, en continu voordraagt vanaf zijn mobieltje over de reacties, die jullie allemaal plaatsen, en ook nog muziek maakt met de accordeon... chapeau! Oftewel: amper tijd om te rusten, wat ie toch wel heel graag doet... Nadat we gearriveerd waren in Eichstatt werd vooral Henk S. blij verrast door het bezoek van Piet en Anny, maar vooral van Leen. De captain heeft vandaag toegestaan, dat Henk S. bij hoge uitzondering mag slapen met het vrouwelijke bezoek (hoog risico, zie het verleden van Peter W.) We zitten in de Biergarten, met zijn allen gezellig bij elkaar, om de verjaardag van Henk te vieren, en verheugen ons op het weerzien van de mensen die morgen naar Bonbruck komen. We wensen hun in ieder geval ook een goede reis.

Laatste fietsdag: Behouden Aankomst in Bonbruck!

Dag lieve mensen, het is ons gelukt: we zijn aangekomen in Bonbruck! Om 17.45 uur (20 augustus) reden we Bonbruck binnen, onder begeleiding van de Feuerwehr, met gillende sirenes. De bus was een half uur eerder aamgekomen; de mensen uit Ysselsteyn stonden dus, samen met heel wat Bonbruckers, de fietsers op te wachten. Met spandoeken, met blaaskapel, champagne, een door Wim J. aangeslagen groot vat bier en wederom een pastoor. Die geestelijken (de kapelaan in Ysselsteyn, waarvan we de Christoffel-medailles kregen, en deze pastoor) willen we toch wel heel erg bedanken voor het welslagen van onze tocht: we zijn heelhuids aangekomen, zonder enige tegenslag. En het weer was ook fantastisch. De totale afstand van de tocht is uitgekomen op 815 kilometer, dit is dus 70 kilometer meer dan gepland.... Het verloop van de laatste dag: omdat het zeer warm zou worden (33 graden...) hadden we afgesproken om 08.00 uur weg te rijden, vanuit Eichstatt. Onze begeleider Wim Janssen telt voordat we gaan altijd nog even onze koffers. Dit keer kwam hij tot 10, dus een te weinig. Na iedereen achter de vodden aan te zitten en te vragen wie de tas nu vergeten zou hebben, bleek hijzelf zijn tas nog op de hotelkamer laten staan...... Het fietsen ging vandaag als vanzelf...het lijkt erop of iedereen steeds sterker wordt en steeds beter door de bergen heen komt....
De middagpauze ging vandaag totaal in de mist. We hadden met onze begeleiders op een bepaald plek afgesproken, maar ze bleken daar niet te staan. Tot overmaat van ramp bleek ook geen telefonisch contact mogelijk met Huub en Wim. We besloten dus deze keer zonder hun te gaan lunchen in Moosburg a/d Isar.
Rond 15.30 uur stonden we bij Ger en Annemarie voor de deur, in Velden. Iets vroeger dan gepland, want Ger was nog niet thuis van zijn werk. We werden hartelijk ontvangen door Annemarie, en de kinderen. Met koffie en heerlijke eigengemaakte Kuchen. Annemarie bedankt daarvoor! Rond 17.00 uur reden we daarna rustig naar Bonbruck, om daar onthaald te worden. We kunnen zeggen dat we als groep fietsers en begeleiders het fantastisch onder elkaar hebben gehad. Er was respect voor de zwakkere broeders onder ons, er was veel humor onder elkaar, en dat voor zo´n samengeraapt groepje mensen. Lei M. zou zeggen: PRACHTIG!!!!!
En dat was het ook. Na het ontvangst konder we ons douchen, en gingen we naar de zaal waar we heerlijk hebben kunnen eten, in het samenzijn van onze gastgezinnen. Na enkele toespraken (en het aanbieden van cheques (500 euro verzameld in Ysselsteyn, en 500 euro van de gemeente, door wethouder Twan Janssen)

Weer thuis....

We zijn weer thuis. We hebben een mooie tijd gehad in Bonbruck en tijdens onze fietstocht naar Bonbruck.

Deelnemers: Lei Marcellis, Wim Janssen, Henny Beelen, Sieb Nijssen, Henk van Ass, Henk Stevens, Herman van Ass, Peter-Paul Koonings en Willie Koonings
Begeleiding: Huub Vliex en Wim Janssen

Voor de foto's klik je hier