Le Mont Ventoux 2004

In het Spoor van Mayo!

 

Tijdens ons (Anthonie Luijendijk, Wim Cats en ondergetekende) verblijf in de Vogezen werd een dikke 500 km zuidelijker de Dauphiné Libéré verreden. Onze belangstelling ging natuurlijk uit naar de vierde etappe van deze koers. De tijdrit van Bédoin naar de top van de Ventoux. Wij zouden voor we doorreisden naar de Pyreneeën ook enkele dagen bij de Ventoux zijn om deze reus van de Provence te bedwingen. Van 14 tot 17 juni verbleven wij in het plaatsje Vaison-la-Romaine. Een oud plaatsje uit de Romeinse tijd gelegen aan het riviertje Ouvèze, met de laatste nog in gebruik zijde brug uit die tijd in Frankrijk.

Maar genoeg toeristische info, wij waren hier voor de Ventoux. Dinsdag hebben we de klim vanuit Bédoin gedaan. 21,5 km met een gemiddelde stijging van 7 ½ % en 1614 meter hoogte verschil. De eerste vijf kilometer is licht stijgend. Vanaf de scherpe bocht bij St. Estève gaat het tien kilometer lang door het bos met zo'n tien procent omhoog. Vanaf Chalet Reynard wordt het iets minder steil. Vijf dagen voor ons had Iban Mayo het record nog even met bijna een minuut scherper gesteld. Hij had 55,51 min nodig om vanuit Bédoin het ‘Observatoire’ te bereiken. In totaal lukte het 13 renners tijdens de vierde etappe van de Dauphiné Libéré om onder het uur te blijven. Zes renners raakt zelfs buiten tijd. De Fransoos Andy Flickinger was met 1.09.44 nog net snel genoeg om niet uit koers te worden genomen.

Voor Wim Cats en Anthonie was het de eerste kennismaking met de kale berg. Voor mij was het de vierde keer dat ik vanuit Bédoin de klim deed, maar nog nooit ben ik deze berg lekker op gereden, en ook vandaag had ik niet de benen. Tot Chalet-Reynard ging het nog wel, maar in het maanlandschap waar het iets minder steil wordt lukt net me niet om de snelheid op te voeren, en kak helemaal in. De vermoeidheid van de Trois Ballons is nog niet verdwenen. In 1.29 uur bereik de top. Wim Cats had nog vier minuten meer nodig. Anthonie deed het stukken beter en rijd de klim in 1.21 uur!

Om echter in het spoor van Mayo te komen is nog een lange weg te gaan.